Jdi na obsah Jdi na menu

Kano Tanyu (Japonsko)

Kano Tanyu 1602-1674

Kano Tan'yū ( 探幽, 04.3.1602 -? 04.11.1674) byl jedním z předních japonských malířů školy Kano. Jeho původní křestní jméno bylo Morinobu; byl nejstarší syn Kano Takanobu a vnuk Kano Eitoku.

Mnoho z dnes nejznámějších a nejrozšířenějších děl školy Kano jsou právě díla Tan'yū.
V roce 1617, Tan'yū byl jmenován Tokugawa shogunatem, aby se stal jedním z oficiálních umělců šógunátu. V následujících letech, dostal mnoho vysoce prestižních zakázek. Během let 1620 až 1630, vytvořil, několik rozsáhlých prací na hradu Edo, hradu Nidžó , hradu Ósaka, Nagoya hradu a Nikkó Tóšógú.
Byl tvůrčí v různých malířských stylech, Tan'yū nejslavnější díla jsou pravděpodobně ty, která se vyráběla pro tyto rozsáhlé zakázky. Obrazy a panely jsou, nejlepším příkladem stylu Momoyama, zobrazující přírodní objekty, jako jsou tygři, ptáci a rostliny, v jasných barvách a s rozsáhlým využitím zlata. Zlato, se často používá k reprezentaci mraků, vody nebo jiných prvků v pozadí, aby se odráželo světlo, jelikož světla v interiéru bylo k dispozici málo a tudíž tento „trik“ technika pomáhala vyjasnit na zámku tmavé místnosti.


Tan'yū byl také skvělí, v monochromatických obrazech (to znamená pouze černo bílé bez použití barev, zlata atp. pouze tuší) vytvářených na základě typického styl Muromachi období, proto uvádím tohoto malíře a také pouze tyto jeho černobílé malby v tomto přehledu. Také jak níže je vidět na obraze Šestý patriarcha v okamžiku osvícení i tento malíř byl obeznámen a i do určité míry ovlivněn zen buddhismem. Na jeho obrazech zde ukázaných je krásně vidět umělcovo vynikající cítění pro vyváženost prázdného prostoru s pomalovanou plochou (jap. MAI), což je jeden z principu uplatňující v zenové malbě a nejenom v ní. Yamato-e (Yamato-e ( ) je styl japonského malířství inspirovaný obrazy dynastií Tang )kompozice byly podobné stylu školy Tosa a stylu čínských svitků. Jeho nejslavnější Yamato-e práce je vyprávění (vytvořené na ručním svitku) zachycující život Tokugawa Ieyasu, prvního Tokugawa šóguna a hlavní postava v japonské historii. Bylo to po této zakázce, v roce 1640, kdy umělec poprvé použil "umělecké jméno" Tan'yū.


Kromě toho, že byl velmi ctěným a respektovaným malířem, byl také znám jako sběratel a znalec čínské malby. Vytvářel skici a záznamy o mnoha obrazech, které prošly jeho ateliérem, které mu byli, přineseny z důvodu ověření pravosti.

 

 

kano-tanyu-u.jpg

     Krajina

 

 

 

 

 

 

 

krajina-a-tygr---kano-tanyu.jpg

 

   Krajina a tygr

 

 

 

krajina---kano-tanyu-.jpg

 

                          

                           Krajina

 

 

 

 

 

 

kno-tanyu-1602---1674.jpeg

 

 

 

 

 

        detail-Krajina

 

 

 

 

 

 

Šestý patriarcha v okamžiku osvícení

                                                                                                 sesty-patriarcha-v-okamziku-osviceni.jpg

Tento malý obraz kdysi patřil mladšímu bratru devátého Tokugawa šóguna, Tayasu Munetake (1715-1771), byl to významný znalec a básník, jehož velká pečeť je otištěna pod tiráži. Tato skutečnost je doprovázena různými ověřovacími dokumenty, certifikáty, a doklady o původu, které odrážejí jeho stav, jako zvlášť ceněný je pro skutečnost, že byl v držení shogunovy rodiny.

Obraz byl namalován podle Takuan Soho (1573-1645), jednoho z nejvýznamnějších zenových mnichů v japonské historii. Námět je kopírován s obrazu od čínského mistra Liang Kai, z období Jižní Song dynastie (Tokyo National Museum). Tan'yu popsal historický okamžik v Zenové legendě, kdy šestý patriarcha, Huineng (638-713), náhle dosáhne osvícení při provádění světské činnosti štípání bambusové větve na palivové dříví. Datována do období 1635-1645 a to jak z umělcova podpisu, tak protože Takuan zemřel v roce 1645, obraz živě dokazuje dovednost mladého Tan'yu. S několika málo živými tahy štětce ve světle tuši, zachytil podobenství ducha Zenu, jeho manipulaci s širokými mokrými tahy štětce podporují  divákovu fantazii. I když, skromná malba v měřítku, přesto, rezonuje.

 

 

 

detail---sesty-patriarcha-v-okamziku-osviceni.jpg

 

    Detail -

    Šestý patriarcha v okamžiku osvícení

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

krajina---strikana-tus.jpgkrajina---strikana-tus-l.jpg

 

    Krajina

 

 

                                Krajina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

krajina-v-mlze---kano-skola-.jpg

 

Krajina v mlze -

Kano škola

 

 

 

 

 

 

 

 

kopie---autumn-wind-over-the-xiang-river.jpg

 

   Podzimní vítr přes řeku Siang    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj: http://en.wikipedia.org/wiki/Kan%C5%8D_Tan%27y%C5%AB