Jdi na obsah Jdi na menu

Jaký papír použít na tušovou malbu?

V tomto článku vás seznámím s několika druhy papíru, které jsem měl možnost vyzkoušet pro tušovou malbu a zároveň uvedu informaci, kde a za jakou cenu je tento papír možno zakoupit. Upozorňuji, že všechny uvedené názory a poznatky jsou pouze mé subjektivní zkušenosti, a proto nic z toho co bude uvedeno v tomto článku neberte jako dogma.

 

 

 

moben.jpg

 

 

 

 

První typ papíru, který jsem vyzkoušel na tušovou malbu, byl silně zažloutlý papír MOBEN o rozměrech 340x244 mm, velmi dobré savosti. Papír je vyroben v Číně. Gramáž odhaduji na 30g/m2. Je velmi tenký. Mně osobně se s ním pracuje dobře, jeho nažloutlá barva dává malbě patinu, výraz staré malby, ale právě tato vlastnost není vždy výhodou. Jeho cena je velice příznivá, jeden list vychází na 2 Kč. Papír lze zakoupit na internetových stránkách  www.bonsai-sumiko.cz.

 

 

 

bielien.jpg

 

 

 

 

Druhý typ papíru je papír opět vyrobený v Číně s názvem BIELIEN o rozměrech 340x244 mm, bílé barvy, velmi tenký a velmi dobré savosti. Gramáž odhaduji na 30g/m2. Malovat na něj lze, ale mně osobně moc nevyhovuje. Jeden list vyjde na 2,50 Kč. Papír je určen převážně na kaligrafii a pro tento účel se velice hodí. Papír lze také zakoupit na internetových stránkách  www.bonsai-sumiko.cz.

 

 

 

japonsky-papir.jpg

 

 

 

 

Třetí typ papíru pochází z Japonska.  Je zářivě bílý o rozměrech 330x240 mm, opět velmi tenký a velmi hladký na pracovní straně (pozn.: Správně se malba provádí na hladkou stranu papíru, proto označení pracovní strana, některé typy papíru hladkou stranu nemají). Uváděná gramáž je 30g/m2. Jeho cena za jeden list byla 1,30 Kč. Papír je určen výrobcem na kaligrafii a to se mně také potvrdilo.  Papír jsem zakoupil na internetových stránkách www.bonsai-sumik.cz, nyní toto zboží na těchto stránkách není k dispozici.

 

 

 

sumie.jpg

 

 

 

 

Další typ papíru je z Německa, je určen přímo pro tušovou malbu (sumi-e). Je přírodně bílý o rozměrech 240x320 mm a gramáž je 80g/m2. Díky vyšší gramáži je papír vysoce savý, a právě pro tuto vlastnost je pro práci s ním potřeba již určitá zručnost. V balení je 20 listů a cena jednoho listu vyjde na 13.65 Kč. Blok s papíry lze zakoupit na www.nielsen.cz.

 

 

 

 jia-xuan.jpg

 

 

 

 

Následující papír se jmenuje JIA XUAN, je bílé barvy s lehkým nádechem do žluta o rozměrech 230x340 mm. Uváděná gramáž je 50g/m2. S tímto typem papíru se mi pracuje nejlépe, je dostatečně savý a silný, jste pouze limitováni formátem. Papír jsem zakoupil v balení po 25 ks kde jeden list vyšel na 8.70 Kč. Blok s papíry, nebo také role papíru lze zakoupit na www.zlatalod.cz.

 

 

 

 hong-kong.jpg

 

 

 

 

Další typ papíru jsem si přivezl z Hongkongu, je bílé barvy o rozměrech 245x330 mm. Gramáž odhaduji na 30g/m2. S tímto papírem jsem také velice spokojený, má výborné vlastnosti ve všech směrech a to i co se týká ceny, bohužel přivezl jsem si pouze sto kusů a tak jsem tímto počtem limitován, takže s ním trochu šetřím :o).

 

 

 

jia-xuan-8-archu-baleni-1.jpg 

 

 

 

 

 

Předposlední typ papíru se jmenuje JIA XUAN, je bílý, v rozměrech 38 x 137 cm po 8 arších. Uváděná gramáž je 50g/m2. Tento typ papíru je velice dobrá alternativa, i co se týká ceny. Cena tohoto balení je 253 Kč, což při přepočtu na jeden papír o rozměrech 240 x 330 mm vychází na 5 Kč. Papír je vhodný na tušovou malbu i na kaligrafii. Balení po 8 arších lze zakoupit na www.zlatalod.cz.

 

 

 

 kopie---wenzhourole.jpg

Poslední typ papíru je z Číny a prodává se pod názvem WENZHOU, tento papír mám v rolích o rozměrech 69cm x 10m a 45cm x 25m. Uváděná gramáž je 30g/m2. Je bílé barvy na pracovní straně výrazně hladký a je to dobrá alternativa pro práci s tušovou malbou. Výhoda také je, že si můžete roli nařezat na jakýkoli formát, který vám bude vyhovovat.   Velice dobře vychází i cenově role o rozměrech 69cm x 10m, lze ji zakoupit za 258 Kč, což vychází jeden papír o rozměrech 240 x 330 mm na 3 Kč. Role 45cm x 25m stojí 389 Kč, v tomto případě vychází cena jednoho papíru o rozměrech 240 x 330 mm na 3.5 Kč. Role papíru lze zakoupit na www.zlatalod.cz.

 

 

 

 

matsukumo-papir.jpg

 

 

Tento papír je nyní poslední, který se mi dostal do ruky a měl jsem možnost ho vyzkoušet. Papír je vyroben v Japonsku. Je bílé barvy s krásně hladkou pracovní stranou o rozměrech 240x330 mm. Mnou zjištěná gramáž je 35g/m2. Tento typ papíru je převážně určen pro kaligrafii, ale je možné ho použít i na sumi-e. Je dostatečně savý a silný, jste pouze limitováni formátem. Papír jsem zakoupil v balení po 100 ks kde jeden list vyšel na 1.80 Kč. Blok s papíry lze zakoupit v obchodě JAPA FOODS na adrese: Praha, Nové Město, ul. Štěpánská 61 (Pasáž Lucerna).

 

 

 

 

Doufám, že zde uvedené informace vám pomohou :-).